Tortell de Sant Antoni

Aquest dissabte ha estat St. Antoni Abad, el sant del meu marit, així que m’he posat a la cuina per fer un tortell farcit de massapà per celebrar-ho.
Per fer el tortell he utilitzat la recepta de la coca de St. Joan. He posat a amassar tots els ingredients i quan ja ha fet el primer llevat, he dividit la massa en dues parts. Una meitat pel tortell i amb l’altra he fet quatre “pan quemaos” (típic de València) .

Aquesta recepta també ens servirà per fer el tortell de Reis.

Ingredients:
500 grs de farina
7 grs de sal
100 grs de sucre
50 grs de mantega
100 grs de llevat fresc
1 ou
250 grs de llet sencera (menys el pes de l’ou)
1 llimona
1 ou per pintar

Ingredients massapà:
1 clara d’ou
100 grs d’ametlla mòlta
80 grs de sucre llustre

 

Elaboració massapà

  • Batre la clara de l’ou i afegir el sucre. Desfer tots els grumolls.
  • Afegir l’ametlla mòlta i barrejar tots els ingredients. Deixar reposar dins la nevera.
  • Treure de la nevera i per utilizar-lo fer un caneló fi.

 

Elaboració massa tortell:

  • Pesar l’ou i restar el seu pes de la quantitat de llet.
  • Desfer el llevat amb la llet tèbia, afegir el sucre, la pell de la llimona ratllada, la farina i la sal. Amassar.
  • Incorporar l’ou i la mantega. Tornar a amassar amb l’ajut d’una cornalina de pastisseria perquè la massa al començament és molt enganxosa. A mida que es va amassant és més fàcil de treballar. Quan sigui una massa fina posar-la en un bol enfarinat, tapar amb un drap de cuina i deixar llevar durant una hora aproximadament. Fins que hagi doblat el seu volum.
  • Dividir la massa per la meitat. Com he dit abans, una part per fer el tortell i l’altre per fer pan quemao
  • Agafar la massa del tortell i fer un forat al mig i anar fent-lo gran donant forma de tortell. Posar-lo sobre la safata del forn folrada amb paper vegetal.
  • Distribuir el massapà per sobre el tortell i tapar-lo amb la mateixa massa, doblegant per sobre.
  • Pintar amb l’ou i distribuir la fruita confitada.
  • Deixar llevar mínim dues hores en un lloc resguardat (jo l’he posat dins el forn apagat!). Anirà augmentant de volum.
  • Treure el tortell i posar per sobre una mica de sucre mullat amb aigua.
  • Encendre el forn i quan estigui calent a 180 graus introduir la safata i coure fins que veiem que està cuit. Aproximadament 15 minuts.
  • Deixar refredar.

L’amassat i el primer llevat es pot fer amb la panificadora, amb el programa d’amassat i llevat que dura 1:25 aproximadament.

Em fascina el procés de llevat. M’adono que sovint em quedo embadalida mirant com lleva el pa, una coca, el tortel….

Bon profit!

IMG_0354_2

IMG_0331_2

IMG_0333_2

IMG_0353_2

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s